Vrijdagblog1feb19

Vrijdagblog1feb19

Pomodoro watte?!?

Bij Ons op de praktijk werken de kinderen met de Pomodoro techniek. IK hoor je denken: de pomo watte?

In deze blog neem ik je mee in deze techniek. Zelf bedacht? Nee hoor! Effectief? Ja zeker!

Misschien herken je het zelf ook wel. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij je ergens echt even voor moet gaan zitten, maar waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je gaat uitstellen. Nog even naar de WC, even de mobiel checken, nog even de vaatwasser leegruimen… nog even….. nog even…. Dan ben je gestart, maar al snel bedenk je dat je toch nog… Het schiet niet op, je bent er met je hoofd niet bij, je stelt uit en de tijd tikt door, zonder dat je echt doelgericht tot iets komt. Herkenbaar?

Dit hebben kinderen ook wanneer ze hun huiswerker maken (en zeker wanneer de mobiel er naast ligt, waar altijd wel iemand een berichtje op stuurt). Zit jouw kind regelmatig uren boven de boeken zonder daarna de lesstof echt goed te kennen? Frustrerend en zonde van de tijd! En een tegenvallend cijfer motiveert nou ook niet echt… Bij Ons  in de praktijk leren we elk kind dat het ook anders kan. Dat je echt kan leren om je tijd wel effectief te gebruiken. En geloof ons: dit kost uiteindelijk zelfs minder tijd én je kent de stof beter.

Hoe dan?!?
Bij Ons werken we hier aan door middel van de Pomodoro-techniek. Pomodoro is een methode die werkt aan studie-ontwijkend gedrag. Het helpt de leerling om een grote taak op te delen in hapklare brokken die vervolgens doelgericht uit worden gevoerd. Pomodoro is ideaal voor iedereen die zich er niet toe kan zetten om te beginnen met studeren, opziet tegen een berg werk en om de haverklap afgeleid is.

Het enige wat je voor Pomodoro nodig hebt, is een kookwekker  (het leukste is natuurlijk eentje in de vorm van een tomaat) en pen en papier.
Je maakt een dagplanning. Wat ga ik vandaag aan mijn huiswerk doen? Je verdeelt dit in tijdszones van ongeveer 25 minuten. Heb je meer dan 25 minuten voor één vak nodig? Dan plan je dus 2x, of desnoods 3x. Probeer leer- en maakwerk af te wisselen.  Alles opgeschreven? Dan zet je de kookwekker op 25 minuten. Na deze tijd stop je ook echt! Ook als je niet klaar bent. Nu zet je de wekker op 5 minuten. Even de tijd om je appjes te checken, naar de wc te gaan en thee te zetten.  Gaat de wekker? Dan gelijk weer op 25 minuten en geconcentreerd aan het werk! Na 3 sessies heb je een langere pauze verdient. Je mag nu 15 minuten wat anders gaan doen. Deze pauzes zijn echt verplicht. Je lichaam en je geest hebben de tijd nodig om te ontspannen. Vervolgens doorloop je nog eens hetzelfde traject. Probeer het maar eens, je zult zien dat het werkt! Bij Ons op de praktijk is het vaste prik. We zetten de wekkers alleen wel tegelijk, anders wordt het zo’n herrie….

Wat de positieve effecten zijn van deze techniek:

  • Sneller starten met het huiswerk.
  • Weten wat je NU precies moet doen.
  • Afleiding kunnen negeren.
  • Doorzettingsvermogen en discipline trainen.
  • Meer bewust zijn van tijd.

Maar….hoe zit dat dan met die tomaat?

De Pomodoro-techniek is al in de jaren ’80 bedacht. Francesco Cirillo merkte dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. De Italiaan wist dat hij zichzelf moest gaan heropvoeden. Hij pakte een timer uit de keuken, die er toevallig als een tomaat  (‘pomodoro’ in het Italiaans) uitzag en zette hem op 25 minuten. Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken. Vanaf toen wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *