VrijdagBlog 15 februari 2019

VrijdagBlog 15 februari 2019

Wil jij Coachee© met mij komen spelen?

Tijdens mijn opleiding tot coach heb ik kennis gemaakt met het kinderCOACHEE©! spel. Voor mij een perfecte leidraad om tot een gesprek te komen. Daarnaast heel erg gewild tijdens de coaching sessies met de kinderen in mijn praktijk. Tot nu toe is er door elk kind dat ik heb gecoacht gevraagd om het spel nogmaals of verder te spelen bij een volgende sessie. Hoe kan het toch dat dit spel zo populair is tijdens de sessies?

Het kinderCOACHEE©! spel is praktisch, veelzijdig en creatief. Het spel is ontwikkeld door de Magie van Kindercoaching. Ik vind het een inspirerende tool. Het spel  geeft mij op een speelse en creatieve manier veel informatie over het kind, over de situatie waarin het zich bevindt en de hulpvraag die speelt. Soms is het helemaal niet nodig om de hulpvraag al duidelijk te hebben voordat je begint. Deze rolt er, naarmate het spel wordt gespeeld, vaak vanzelf uit. Uiteraard wel door goed te luisteren en door het stellen van de juiste vragen. Wanneer dit dan gebeurt, is dat dan ook een magisch moment tijdens het spel. Het kind heeft gevoel dat het dan helemaal klopt en dat is dan natuurlijk ook zo.

Met het kinderCOACHEE©! spel kan ik het kind begeleiden bij het helpen vinden van zijn talenten en kwaliteiten. We gaan tijdens dit spel samen op ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van het inzetten van de talenten en kwaliteiten van het kind. Wanneer een kind deze kwaliteiten (her)ontdekt bij zichzelf, help ik hem vervolgens om deze in te zetten, te versterken en te gebruiken in situaties die lastig zijn. Hiervoor gebruik ik naast dit spel ook nog andere tools.

Het spel bevat vragen en opdrachten rond zes thema’s:

▫︎ kind en gezin
▫︎ het probleemoplossend vermogen
▫︎ kwaliteiten en talenten
▫︎ de hulpvraag 
▫︎ school
▫︎ emotionele ontwikkeling

Het is niet de bedoeling om deze vragen vooraf te sturen. Door de vragen te laten komen zoals ze komen, ontstaan de mooiste dingen! 

Onlangs had ik een sessie waarbij het kind niet goed wist waarvoor ze het wilde hebben. Ze had eigenlijk twee onderwerpen en kon het thema ook niet echt goed samenvatten. Bij het eerste kaartje dat ze pakte bij het spel, was de hulpvraag gelijk helder en duidelijk. Een kippenvel moementje dat de juiste boost gaf om gemoitiveerd en doelgericht aan de slag te gaan met op dat moment het juiste thema!

Het is een praktische en veelzijdige coachtool met een veelheid aan diverse werkvormen om in te zetten.

Waar staat COACHEE© voor volgens de ‘Magie van Kindercoaching’?

Wat het spel extra bijzonder maakt is het kistje met edelstenen. Er schuilt een mooie symboliek achter dit kistje met echte edelstenen. Deze stenen staan namelijk voor de stappen die het kind gaat zetten tijdens het spel. Wanneer er een opdracht is gedaan, mag het kind een steen kiezen en deze als ‘stapstenen’ over het water leggen. Alleen dit kistje met deze schatten is al een feest op zich! Het uitzoeken van de stenen is een moment waar altijd een tijdje bij wordt stilgestaan. Zelden wordt er zomaar een steen gepakt. Alle leeftijden vinden dit leuk om te doen. Kinderen, jongeren, maar ook volwassenen zoeken graag tussen de stenen naar de juiste.

Het speel biedt stof tot praten (tot coachen) door de vraagstelling op de kaartjes. Door de veelzijdigheid aan opdrachten worden de kinderen ook echt uit hun comfortzone gehaald en uitgedaagd, maar altijd met de gedachte erachter: ‘doe niets wat je niet wil, of waar je zelf niet achter staat.’
Ik denk dat het de combinatie van bovenstaande factoren is, die het spel interessant maken om te spelen.  

Ik vind het spelen van het COACHEE© spel elke keer weer een feestje!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *